Nieuws

Expositie ‘Personalities’ van Annemieke Dicke in Landhuis Bloemhof

2022

Opening vrijdag 2 september

‘Personalities’ is Annemieke Dicke haar eerste solotentoonstelling in Landhuis Bloemhof en toont een collectie schilderijen, zowel olie als acryl, vergezeld van keramische objecten.

Kunstenaar

In 1985 volgde Annemieke de Academie voor Beeldende Kunsten Constantijn Huygen in Kampen, Nederland, gevolgd door de Academie voor Beeldende Kunsten in Enschede, die ze in 1991 afrondde. Na haar verhuizing naar Curaçao behaalde ze haar lerarendiploma aan de UNA, de Universiteit van de Nederlandse Antillen, in 2006.

Annemieke Dicke is een gevestigd kunstenaar met een indrukwekkende kunstcarrière. Ze is vooral bekend om haar keramisch werk. Ze ontwikkelde haar eigen stijl en techniek door het volgen van een grote verscheidenheid aan cursussen en lessen die ze volgde in Nederland, Curaçao, Italië en de Verenigde Staten. Annemieke nam deel aan verschillende tentoonstellingen in Curaçao en in het buitenland. Haar werken maken deel uit van vele particuliere kunstcollecties, waaronder het Nederlandse Koninklijk Huis.

Personalities

Tijdens de tweede lockdown besloot Annemieke weer te gaan schilderen. Iets wat ze al lang niet meer had gedaan. Tijdens deze periode legde ze zich toe op het schilderen van portretten van mensen, terwijl ze de nadruk legde op het bestuderen en verfijnen van haar techniek. Deze uitdaging die ze zichzelf aanging, evolueerde langzaam naar de tentoonstelling in Landhuis Bloemhof.

‘Personalities’ bestaat uit portretschilderijen met olie- of acrylverf. Een van deze portretten is getiteld ‘Shine’ en is geïnspireerd op een theaterstudente die Annemieke ontmoette bij Pietermaai Art Spaces (PAS), waar ze vijf keer per week kunst- en keramieklessen geeft aan jongeren en volwassenen. ‘Shine’ is een wandbedekkende uitdrukking van de vele kleuren en energie van het model, het beeldt een figuur uit met mannelijke kenmerken gebaseerd op elementen van Frida Kahlo. Voor Annemieke is het belangrijk om het individu beter te leren kennen tijdens het portretschilderproces. En deze student was geen uitzondering. “Die persoonlijke connectie heb ik nodig om een ​​portret te schilderen”, vult Annemieke aan.

Weerstand

De afgelopen jaren waren tumultueus voor de kunstenaar. In korte tijd eindigde haar langdurige relatie, stierf haar vader en moest ze haar huis en haar kostbare atelier, Artis Magistra 22, waar ze werkte en lesgaf, opgeven. In de barre jaren die volgden, had ze geen ruimte die ze haar thuis of haar atelier kon noemen. Twee jaar geleden lachte het geluk haar weer toe en nu heeft ze haar eigen huis/studio en de ruimte om te creëren. Annemieke is weer thuis.

‘Personalities’ is Annemiekes eerste solotentoonstelling in Landhuis Bloemhof na deze transformatie. ‘Personalities’ is te zien tot en met 8 oktober.